Vänföreningens historia

Föreningen ”Rosenlunds Herrgårdens Vänner” har varit bidragande i att herrgården bevarats i kommunal regi. Grundarna visade att gemenskap och engagemang kan rädda en historisk plats för framtida generationer. Idag är syftet detsamma men med annat fokus.

Rosenlunds Herrgård, belägen i utkanten av Jönköping, är en pärla med en rik historia. För bara 20 år sedan var den dock hotad av försäljning. Först föreningen Rädda Rosenlund och senare Rosenlunds Herrgårds Vänner, kämpade för att bevara denna värdefulla plats.

I slutet av 1990-talet hotades Rosenlunds Herrgård av planer på att bygga hyreshus i området. Det fanns sedan 50-talet en detaljplan för Rosenlund, som medgav byggnation av bostäder både i nuvarande rosariet och i parken väster om herrgården. Detta gav upphov till att föreningen ”Rädda Rosenlund” grundades, vilka aktivt drev ett stort motstånd. Dessa planer lades ner och föreningen ”Rädda Rosenlund” kunde andas ut. Föreningen upphörde 2007 när man uppnått sitt mål.

Efter att Ädelfors Folkhögskola lämnat herrgården under 2005, lades herrgården år 2006 ut till försäljning efter beslut i Jönköping kommuns stadsfullmäktige. 17 presumtiva köpare anmälde sig, Tekniska Kontoret valde ut AO Holding AB som avsåg att under kort tid hyra ut byggnaderna till turister för självhushållning.

Rosenlunds Herrgårds Vänner grundas

När herrgården lades ut till försäljning, samlades ett antal människor med väldigt olika bakgrund från Jönköping, Huskvarna och Gränna. Det var politiker från olika håll, arkitekter, trädgårdsmästare med flera, alla med ett stort gemensamt intresse. De ville stoppa försäljningen och ge kommunen en impuls i att renovera och utveckla herrgården till kommunmedborgarnas bästa. De ville ta tillvara kommuninvånares och besökares intresse för tillgängligheten.

Vännerna arbetade via sina politiska kanaler, via insändare i tidningarna, inslag i Sveriges Radio Jönköping och SVT Jönköping. AO Holding skrev aldrig under det färdigskrivna avtalet. Under 2006 avbröts försäljningen men snart började diskussionerna om herrgårdens framtid, ny försäljning och nya planer.

Föreningen Rosenlunds Herrgårds Vänner grundas 2009 och en del av medlemmarna från Rädda Rosenlund anslöt sig. Vännerna fortsatte oförtrutet med sin kampanj samtidigt som de ordnade underhållning i parken under somrarna och en julmarknad. Under hela denna tid så behandlades Vännerna mycket positivt från kommunala tjänstemän från Tekniska Kontoret. Vännerna tilläts till exempel att ha alla sina aktiviteter i herrgårdsbyggnaden och betalade ingen hyra.

Nya förslag och utmaningar för föreningen

År 2008 lämnades ett förslag in om att herrgården skulle bli ett "Konstens hus" som var ett resultat efter ett samarbete mellan Tekniska kontoret, socialnämnden samt fritids- och kulturnämnden. Även tre konstföreningar ingick i gruppen (men Rosenlunds Herrgårds Vänner fick inte vara med). Fullmäktige valde att inte acceptera förslaget och förordade på nytt försäljning, till Vännernas stora förtvivlan.

År 2010 tog planerna på att utveckla området fart igen. Herrgården var ute till försäljning igen och man gjorde en utredning över parkområdets nyttjande.

Under tiden pågick en georadarundersökning av trädgården, väster om herrgården, där en i stort sett oförstörd gustaviansk trädgård visade sig finnas under jordmassorna. Hela västra delen av parken blev förklarad till fornminne och därmed försvann förutsättningar för en kommersiell användning av herrgården.

År 2012 hade Tekniska nämnden tröttnat på att försöka sälja herrgården och återbördade ärendet till stadsfullmäktige. En intresserad entreprenör lämnade in ett förslag på att herrgården skulle upplåtas till restaurang där en sidobyggnad även skulle uppföras till ett restaurangkök. Detta blev aldrig mer än ett förslag.

Målet / syftet uppnått

År 2013 i februari avslutades ärendet om försäljning av Rosenlunds Herrgård och Rosenlunds Herrgårds Vänner kunde andas ut. Ett stort antal människor med bara en sak för ögonen, att bevara herrgården i kommunens ägo, kunde glädja sig. Ett stort arbete hade genomförts från i stort sett 2005 till 2013 av många och krönts med framgång. Ingen nämnd och ingen glömd.

Renovering

När alternativet att sälja herrgården föll valde kommunen att restaurera och bygga om den till en konferensanläggning för kommunens interna verksamhet. En omfattande renovering för att återskapa herrgården påbörjades 2015 och två år senare kunder herrgården återinvigas.

I dag är herrgården med dess parker det som Rosenlunds Herrgårds Vänner pläderade för i många långa år, en pärla i Vätterbygden, en underbar plats för kommunmedborgarna och alla turister som kommer dit.

Föreningen visade att gemenskap och engagemang kan rädda en historisk plats för framtida generationer.

Rosenlunds Herrgårds Vänner idag

Om oss

Vi är en ideell vänförening till Rosenlunds Herrgård och Rosariet. Syftet är fortfarande att ta tillvara kommuninvånares och besökares intresse för tillgängligheten samt vara en del av utvecklingen. Vi har dels egna event för våra medlemmar och stöttar Jönköpings kommun vid deras event. Du får möjlighet att lära känna och ta del av kulturen som varit och är. Vara med i en gemenskap och ta del av det vackra området på ett mera involverat sätt.

Vill du vara med?

Vi brinner för området och vill vara med och utveckla platsen tillsammans. Det händer flertalet spännande projekt just nu. Kanske du också vill vara med och utveckla kulturlivet och göra Jönköping till en sommarstad med möjlighet att påverka konsertutbudet på området? Eller brinner du för Jönköpings historia och vill vara delaktig i utvecklingen av vandringsteater? Vill du vara delaktig på event och hjälpa till? Vi är volontärer i gemenskap.